EXPERT OPINION

The issues of including
royalties in customs value

In 2011, many companies importing goods into Kazakhstan and using others’ trademarks,
patents, know-how and other objects of intellectual property to do so have been subjected
to customs audits with respect to the inclusion of royalties and other license payments in
the customs value of the imported goods. For example, companies that imported goods
and paid royalties on them had to pay additional import customs duties and import VAT
as a result of a customs audit because the license payments in question had not been
included in the customs value of the imported goods. In some cases, these additional
accruals were quite significant and put many companies’ potential to stay in business in
Kazakhstan in doubt. As far as we know the customs audits are still continuing to this day.
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Due to the relevancy of this subject, in this article we
would like to discuss one of the conceptual problems
of including license payments in the customs value of
imported goods, which is double taxation, in particular
the simultaneous imposition of import customs duties
and CIT at source. Royalties and other license payments
are included in the customs value of imported goods
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based on subpoint 7) of point 1 of article 102 of the
Kazakhstan Customs Code, and also subpoint 7) of
point 1 of article 5 of the Treaty for determining the
customs value of goods transferred across the Customs
Union border, and are subsequently subject to customs
payments and taxes. At the same time, according to
subpoint 12) of point 1 of article 192 of the Tax Code,




